Pad tot huidige pagina

Bosicoon: de blauwborst

Denk je aan het Amsterdamse Bos dan schieten al gauw enkele beelden te binnen. Schotse Hooglanders, de Heuvel, de Bosbaan, eekhoorns. In nieuwsbrief-rubriek 'Bosicoon' geven we de iconen van het Bos een podium. Dit keer in de spotlight: de blauwborst!

De blauwborst, met zijn wetenschappelijke naam Luscinia svecica cyanecula, is een zangvogel die behoort tot de familie van de vliegenvangers (Muscicapidae). De blauwborst dankt zijn naam aan de opvallende blauwe kleur van zijn borstveren, die goed zichtbaar zijn bij het mannetje tijdens het broedseizoen (april tot juni). Maar waar heeft de blauwborst zijn herkenbare kraag aan te danken?

Optische illusie

De kleur blauw is een van de mínst voorkomende kleuren in de natuur. Dat maakt de blauwborst dus best wel uniek! Maar de blauwe kleur is eigenlijk helemaal niet ‘echt’. Het is namelijk een optische illusie. Dankzij kleine ‘belletjes’ in de veren van de vogel, wordt het licht op zo een manier gebroken dat wij als mensen een blauwe kleur waarnemen. Dit noemen we ook wel ‘iriserende veren’.

Fotografie: @el_buho van Pixabay

Flexibel beestje

De blauwborst is een veelzijdige Bosbewoner die zich aanpast aan diverse omgevingen. Maar als je de vogel in het wild wilt zien, zoek dan vooral in vochtige gebieden zoals moerassen, rietvelden en natte weilanden. Hier vinden ze de ideale omstandigheden voor hun voeding en voortplanting.

Hoor jij wat ik hoor?

De blauwborst is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor het oor! Hun melodieus gezang vult de lucht tijdens de broedperiode. Het mannetje laat zijn gezang graag horen vanaf een opvallende zitplaats, zoals de hoge boomtoppen, om zo zijn territorium te markeren en potentiële partners aan te trekken.

Net als andere iconen van het Bos, heeft ook de blauwborst zijn rol in het ecosysteem. Naast het aantrekken van bewonderende blikken van natuurliefhebbers, draagt hij bij aan het controleren van insectenpopulaties, met name door het consumeren van kleine insecten zoals muggen, vliegen en kevers.

Blauwborst vooruit

Helaas kent ook de blauwborst zijn uitdagingen. Net zoals bij de gewone pad die de wegen trotseert tijdens de paddentrek, worden ook de broedgebieden van de blauwborst soms bedreigd. Het beschermen van de broedgebieden en het behoud van de biodiversiteit zijn ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat de blauwborst en andere Bosiconen blijven gedijen in dit prachtige stukje natuur. Breng je dus een bezoekje aan het Bos? Weer dan respectvol met de omgeving en houd je aan de regels.

Terwijl je geniet van een wandeling door het Amsterdamse Bos, houd je oren open voor het betoverende gezang van de blauwborst en laat je je inspireren door de schoonheid en diversiteit van dit Bosicoon. Want in de wonderlijke wereld van de natuur is elke ontmoeting met een blauwborst een waar genoegen!

Bekijk alle Bosiconen

Headerfoto: Yuriy Balagula via Getty Images