Pad tot huidige pagina

Beplanting Voedselbos

Er komen inheemse en 'ingeburgerde' soorten in het Voedselbos. Denk aan snoepfruit zoals braam en pruim, maar bijvoorbeeld ook asperges, zuring en look.

Bij het ontwerpen van het Voedselbos kozen de kinderen en geïnteresseerden uit een lijst met geschikte bomen en struiken soorten die zij leuk vonden. Het was een flinke puzzel welke planten, bomen en struiken waar moesten komen te staan zodat ze goed kunnen groeien.

Straks valt er te genieten van asperge, mierikswortel, kraailook, witte munt, bloedzuring en frambozen. En voor wie wat meer geduld heeft: pruimen, moerbei, rozenbottels, hazelnoten en walnoten.

Vanaf het wandelpad - dat ingericht is als voedselbos - óm het boslandbouwgedeelte mogen wandelaars op verschillende plekken zelf van de struiken snoepen. Zoals zuurbes, aalbes, kruisbes, bramen en de favoriet van de kinderen: frambozen.

Ingeburgerd

Ingeburgerde soorten zijn soorten die lang geleden in ons land terecht zijn gekomen, en die zich zonder hulp van de mens kunnen handhaven in ons klimaat. Deze soorten zijn bijvoorbeeld door mensen meegenomen of dieren hebben de zaden vervoerd. Voorbeelden van ingeburgerde soorten zijn soorten als moerbei, tamme kastanje en kweepeer.

Oogst

De opbrengst uit de boslandbouw wordt in eerste instantie verwerkt door de vrijwilligers die gaan helpen met het onderhoud. Als de oogst het toelaat komt er ook een samenwerking met lokale ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan wilde gagel en hop voor bierbrouwers, maar ook asperge, rabarber, walnoten, hazelnoten, duindoorn, kersen en vlier. Daartussen zitten stroken met theekruiden zoals hondsdraf en bedden met engelwortel, aardbei en heermoes.

Planttips

Deze plantinstructie bestaat uit 2 pagina's en kunt u ook downloaden als jpg: Plantinstructie p1 (JPG, 1 MB) en Plantinstructie p2 (JPG, 732 kB).