Pad tot huidige pagina

Ontwerp & beplanting Voedselbos

Het Voedselbos ligtop de weide aan de oostkant van Geitenboerderij Ridammerhoeve. Lees hier meer over het ontwerp en de locatie.

Kinderen uit Amsterdam hebben bij wethouder Ivens de wens uitgesproken voor meer voedselbossen in en om Amsterdam, waar je voedsel kunt plukken en leren over de natuur. Het Voedselbos in het Amsterdamse Bos is een combinatie van deze wens en de uitvoering van de Amsterdamse Voedselstrategie en Groenvisie van Amsterdam voor de jaren 2020-2050 (PDF, 20 MB): een groene leefbare stad voor mens en dier.

Samen met kinderen en geïnteresseerden hebben we het Voedselbos ontworpen, onder begeleiding van professionals.

Dit ontwerp kunt u ook downloaden als jpg (JPG, 602 kB).

Boslandbouw en voedselbos

We noemen het Voedselbos, maar eigenlijk is het een combinatie van boslandbouw en voedselbos. Het boslandbouwgebied wordt ook wel 'productiebos' of 'agroforestry' genoemd. Het boslandbouwgebied bestaat uit 2 delen, een noordelijk deel en een zuidelijk deel met daartussen een strook gras. Die grasstrook houdt de historische zichtlijn in dit deel van het Bos in stand.

Oogst

De opbrengst uit de boslandbouw wordt in eerste instantie verwerkt door de vrijwilligers die helpen met het onderhoud. Als de oogst het toelaat komt er ook een samenwerking met lokale ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan de Geitenboerderij in het Bos of een bierbrouwerij in de buurt van het Bos.

Plukken

Rondom het boslandbouwgebied ligt een wandelpad. Dat richten we in als voedselbos. Vanaf dit pad is het boslandbouwgedeelte te zien. Dit is openbaar terrein. Wandelaars mogen hier op verschillende plekken zelf van de struiken plukken. Wel met mate, zodat iedereen ervan kan genieten.

Water

De bestaande varkenspoel en bomen hebben een plek gekregen in het ontwerp. Van de poel aan de noordzijde van de weide maken we een mooie biotoop voor dieren. Rond het Voedselbos hebben we een wadi aangelegd. Een wadi is een groene greppel die helpt tegen wateroverlast en droogte. Aan een kant van het pad langs het water is in de toekomst een natuurvriendelijke oever bedacht.

Rijen & stroken

Het boslandbouwgedeelte hebben we ingericht op basis van een rijen- en strokenprincipe. De juiste richting voor de rijen en stroken is bepaald aan de hand van het zonlicht. De stroken zijn ingedeeld in verschillende lagen van bomen, struiken, kruiden en ingezaaid teeltgoed. We planten een combinatie van vooral inheemse/autochtone soorten en niet inheems. Het boslandbouwgedeelte is niet openbaar toegankelijk.

Geiten

In het boslandbouwgedeelte zijn 2 percelen ingericht voor zogenaamde ‘silvopasture’. Die percelen worden met enige regelmaat begraasd door geiten. Deze combinatie van dierlijke begrazing en akkerbouw stimuleert de wortelgroei en verbetert de bodemstructuur. We zorgen ervoor dat de geiten niet in de overige percelen van het Voedselbos komen.

Beplanting

Bij het ontwerpen van het Voedselbos kozen de kinderen en geïnteresseerden uit een lijst met geschikte bomen en struiken soorten die zij leuk vonden. Het was een flinke puzzel welke planten, bomen en struiken waar moesten komen te staan zodat ze goed kunnen groeien.

Straks valt er te genieten van asperge, mierikswortel, kraailook, witte munt, bloedzuring en frambozen. En voor wie wat meer geduld heeft: pruimen, moerbei, rozenbottels, hazelnoten en walnoten.

Vanaf het wandelpad - dat ingericht is als voedselbos - óm het boslandbouwgedeelte mogen wandelaars op verschillende plekken zelf van de struiken snoepen. Zoals zuurbes, aalbes, kruisbes, bramen en de favoriet van de kinderen: frambozen.

Ingeburgerd

Ingeburgerde soorten zijn soorten die lang geleden in ons land terecht zijn gekomen, en die zich zonder hulp van de mens kunnen handhaven in ons klimaat. Deze soorten zijn bijvoorbeeld door mensen meegenomen of dieren hebben de zaden vervoerd. Voorbeelden van ingeburgerde soorten zijn soorten als moerbei, tamme kastanje en kweepeer.

Oogst

De opbrengst uit de boslandbouw wordt in eerste instantie verwerkt door de vrijwilligers die gaan helpen met het onderhoud. Als de oogst het toelaat komt er ook een samenwerking met lokale ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan wilde gagel en hop voor bierbrouwers, maar ook asperge, rabarber, walnoten, hazelnoten, duindoorn, kersen en vlier. Daartussen zitten stroken met theekruiden zoals hondsdraf en bedden met engelwortel, aardbei en heermoes.

Planttips

Deze plantinstructie bestaat uit 2 pagina's en kunt u ook downloaden als jpg: Plantinstructie p1 (JPG, 1 MB) en Plantinstructie p2 (JPG, 732 kB).