Pad tot huidige pagina

Wees weer alert op teken

Het buitenseizoen breekt aan en dat betekent ook: teken. Als de temperaturen oplopen, neemt de kans op een tekenbeet sterk toe. Ook in het Amsterdamse Bos komen teken voor. Een teek kan de ziekte van Lyme veroorzaken, bij jezelf, maar ook bij je huisdier. Er zijn eenvoudige manieren om dat te voorkomen.

Teken komen op veel plaatsen in Nederland voor, ook in de stad en ook in het Amsterdamse Bos. Ze leven in hoog gras en struikgewas en lijken op kleine platte spinnetjes. Als een teek lang op de huid zit, bestaat de kans dat hij de ziekte van Lyme veroorzaakt. Zonder behandeling kan deze ziekte chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid.

Honden- en kattenbezitters hebben 50% meer kans op een tekenbeet. Je hond of kat kan een levende teek mee naar huis nemen, in huis kan de teek weer op zoek gaan naar een nieuwe gastheer.

Controleer jezelf en je huisdier

GGD Amsterdam en de LICG adviseren om na een uitstapje in het groen altijd jezelf, je huisdier en eventueel een ander te controleren op teken. En vind je een teek, dan kun je die eenvoudig zelf verwijderen. Doe dit zo snel en zorgvuldig mogelijk.

Tekenbeet voorkomen

Het beste is om tekenbeten zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Bedek uw huid goed met kleding en loop liever niet door begroeiing als struikgewas of lang gras. U kunt uw huisdier ook extra beschermen met behulp van anti-teken middelen. Overleg met uw dierenarts of dierenspeciaalzaak welk middel geschikt is voor uw huisdier.

Meer informatie