Pad tot huidige pagina

Wandelen in het Amsterdamse Bos

Lijst

Let op: we werken achterstallig onderhoud in het Bos weg. Tijdens het werk zijn sommige wandelroutes niet of slechts gedeeltelijk toegankelijk. Zie ook Werk in uitvoering en projecten.

Wandelen in het Amsterdamse Bos

In het Amsterdamse Bos kun je prachtige wandelingen maken. Er zijn 7 wandelroutes die je door de verschillende natuurgebieden leiden.

De routebeschrijvingen van wandelroute 1 t/m 6 zijn los (€ 1,50) of in een set van zes wandelingen (€ 7,00) te koop in De Boswinkel. De lange wandeling van 15 km is alleen met routepaaltjes en op de digitale plattegrond aangegeven.

1. Oude Polderwandeling

Foto van Witte brug Koenenkade

De Oude Polderwandeling (7 km) geeft mooi zicht op hoe het polderlandschap er vroeger uitzag. De wandeling loopt o.a. langs De Oeverlanden, waar je vogels kunt spotten. Halverwege stuit je op Boerderij Meerzicht (pannenkoeken). Start is nabij Grand Café de Bosbaan. N.B. Delen van deze wandeling zijn niet toegankelijk met een hond.

2. Heuvel-wandeling

Foto van heuvel Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos is aangelegd in de Engelse Landschapstijl. Bochtige waterpartijen, en glooiende grasvelden wisselen elkaar af en scheppen de illusie van een oneindig Bos. De Heuvelwandeling is 6 kilometer. Start is nabij De Boswinkel. N.B. Delen van deze wandeling zijn niet toegankelijk met hond.

3. Boerderijen en Vogeleiland

Wandelende mensen in het Amsterdamse Bos

De Boerderij- en Vogeleilandwandeling (5 km) verbindt de 2 boerderijen in het Amsterdamse Bos. Onderweg kom je natuurbos tegen en de oudste boom van het Bos. Ook de heemtuin Vogeleiland is onderdeel van de route. Start is bij Boerderij Meerzicht. N.B. Vogeleiland is niet toegankelijk met hond.

4. Vijverwandeling

Foto van grote vijver Amsterdamse Bos

De Kleine en Grote vijver vormen het hart van het Amsterdamse Bos. Het Bos laat zich bij deze wandeling (4 km) van zijn meest romantische kant zien. Veel plekken nodigen uit tot stille overpeinzing. Start is bij de kiosk aan de Grote Vijver aan het einde van de Duizendmeterweg.

5. Hooglander-wandeling

Mensen op een bankje in het Amsterdamse Bos

Met wat geluk kom je tijdens deze wandeling Schotse Hooglanders tegen. Het Schinkelbos (SB) is een stukje polder dat in 1999 werd toegevoegd aan het Bos. De wandeling is ongeveer 4 km (zonder SB), 6 km (met SB) of 9 km (met SB en molen). Start is bij P Radarterrein in het zuiden van het Bos. NB Deze wandeling is grotendeels niet toegankelijk met hond. Tijdens het broedseizoen (15-3 t/m 15-7) is in het Schinkelbos alleen het middenpad beschikbaar.

6. Poelwandeling en Bloesempark

Foto van wandelende mensen

De Oeverlanden van de Amstelveense Poel en de Kleine Poel liggen in het zuidoostelijke deel van het Bos. Ze vormen een oerlandschap van moerassen en berkenbossen. Deze wandeling (5 km) laat zien hoe het landschap rond Amsterdam er in vroegere eeuwen uitzag. Start is naast P Kleine Poel op de Kleine Noorddijk. N.B. Deze wandeling is grotendeels niet toegankelijk met hond. 

Wandelnetwerk Noord-Holland

Een aantal paden en wandelroutes in het Bos zijn opgenomen in het knooppunten wandelnetwerk van Noord-Holland. Dat maakt het mogelijk langere wandelroutes te plannen die het Bos doorkruisen.

Wandelnetwerk Amstelland

Meldpunt routes

De routepaaltjes in het Bos zijn vernieuwd. Routepaaltje kapot? Geef het door via het landelijke meldsysteem.

Mediawidget