Pad tot huidige pagina

Eikenprocessierups

Ook in het Amsterdamse Bos is de eikenprocessierups actief. De brandharen van de rupsen kunnen vervelende lichamelijke reacties teweeg brengen bij mens en dier. De bestrijding van de rups pakken we gemeentebreed aan.

De eikenprocessierups is geen boomziekte maar een plaag. De eik wordt in het voorjaar door deze behaarde rupsen weliswaar kaalgevreten, maar de boom herstelt zich volledig. De rupsen gaan ‘s nachts in groepen - in processie - op zoek naar eten (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups.

Brandharen

De microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van eikenprocessierupsen kunnen jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen en/of luchtwegen en soms een allergische reactie veroorzaken. Ook dieren (met name honden, koeien en paarden) kunnen last hebben van de brandharen.

Gezondheidsklachten

Toch in aanraking gekomen met de brandharen?  Was of spoel de huid en ogen goed met water. Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts.

Wat kunt u zelf doen

Ga niet onder een eikenboom zitten en houd de hond zoveel mogelijk bij u.

Melden van een nest

De bolvormige nesten hangen meestal aan de onderkant of in de 'oksels' van de takken, maar kunnen ook op de stam voorkomen. Ziet u (nieuwe) nesten van de eikenprocessierups? Meld dit dan. U kunt ook 14 020 bellen.

Meld nesten eikenprocessierups

Monitoring

De gemeente Amsterdam pakt de rups op verschillende manieren aan, zie: amsterdam.nl/eikenprocessierups.

De Boswachterij volgt met de gemeente Amsterdam de ontwikkeling van de rups. Zo weten we of aanvullende maatregelen nodig zijn in de fasen voordat de rups zijn brandharen ontwikkelt.

Spinselmot of eikenprocessierups?

Ook de rupsen van de spinselmot maken nesten in struiken en bomen. Deze rupsen pakken een struik of boom in met witte draden en eten de blaadjes op. Deze nesten hoeft u niet te melden, want in tegenstelling tot de eikenprocessierups veroorzaakt deze rups geen gezondheidsklachten. En ook de plant herstelt meestal snel nadat de rups is uitgevlogen als vlinder.