Verbergen

Coronavirus: het laatste nieuws voor het Amsterdamse Bos vindt u op amsterdamsebos.nl/coronavirus.

Pad tot huidige pagina

Monumenten in het Amsterdamse Bos

In het Amsterdamse Bos zijn vijf monumenten te vinden: het Nationaal Dachaumonument, de Kruiwagen, het Tsunamimonument, de Stedenmaagd en een gedenksteen bij het Sportpark.

Dachaumonument

Het Dachaumonument is een nationaal monument dat is opgericht ter herdenking van de slachtoffers van concentratiekamp Dachau in de Tweede Wereldoorlog. De bevrijding van het kamp op 29 april 1945 wordt ieder jaar herdacht. De maker van het Dachaumonument is Niek Kemps. Zie ook dachau.nl/monumenten.

Dachaumonument in het Amsterdamse Bos

De Kruiwagen

De Kruiwagen werd in 1980 op de Grote Speelweide als monument geplaatst. Het is een eerbetoon aan alle mensen die tijdens de crisis in de jaren dertig van de vorige eeuw gewerkt hebben aan de uitvoering van het 'Boschplan' en met name de Bosbaan. De Kruiwagen werd gebruikt om de Bosbaan uit te graven. De aanleg van het Boschplan was een gemeentelijk werkverschaffingsproject. De Kruiwagen is ontworpen door Leon van der Heijden uit Amsterdam.

Monument 'De Kruiwagen' op de Grote Speelweide in het Amsterdamse Bos

Tsunamimonument

Dit monument bevindt zich in het Bloesempark. Het Bloesempark is een geliefde plek voor de Japanse gemeenschap in en rond Amsterdam. De bomen waren een gift van de Japanse vrouwenvereniging in Nederland. Elk jaar, wanneer de kersenbloesems bloeien, vindt het 'Hanami Matsuri' feest plaats. Er wordt dan gevierd dat de lente is begonnen, de bezoekers picknicken onder de bomen.

Bloesempark Amsterdamse Bos

Op deze speciale plek voor de Japanse gemeenschap is in maart 2012 een monument onthuld ter nagedachtenis van de slachtoffers en getroffenen van de aardbeving en tsunami in Japan op 11 maart 2011. Het monument is uitgevoerd in zwart graniet met een Japanse tekst.

Gedenksteen van het Tsunamimonument in het Amsterdamse Bos

Stedenmaagd

In het Amsterdamse Bos is het originele en gerestaureerde beeld van de Stedenmaagd geplaatst aan de Koenenkade, bij de hoofdentree van het Bos voor fietsers en voetgangers. In het Vondelpark staat ook een beeld van de Stedenmaagd, zij zit daar op het hekwerk bij de ingang aan de Stadhouderskade. Een groene fietsroute tussen beide Stedemaagden verbindt de binnenstad met het Amsterdamse Bos.

Stedenmaagd Amsterdamse Bos

Verkeersregelhuisje Muntplein

Van 1949 tot halverwege jaren '80 stond op het Amsterdamse Muntplein een verkeersregelhuisje met strenge verkeersagent. De agent regelde de stoplichten en sprak via een luidspreker vanuit zijn torentje verkeersdeelnemers vermanend toe. Het unieke bouwwerk was jarenlang beeldbepalend voor het Muntplein en kreeg al snel de bijnaam 'De Duiventil'.

De Duiventil deed dienst tot halverwege de jaren '70 maar bleef nog op het Muntplein staan tot de jaren '80. Het werd afgebroken en opgeslagen in het gemeentedepot voor oud straatmeubilair, waarna de Duiventil werd overgedragen aan de Electrische Museumtramlijn Amsterdam. In 1992 werd het als monument herplaatst bij de hoofdingang van het Amsterdamse Bos.

Verkeersregelhuisje Muntplein; foto: Jeroen Hogenboom

Gedenksteen Sportpark

Bij de ingang van het Sportpark, net naast het Wagenerstadion staat een granieten gedenksteen voor oorlogsslachtoffers.

Gedenksteen voor oorlogsslachtoffers