Pad tot huidige pagina

Museumtram langs het Amsterdamse Bos

Museumtram3_1024x576

Bezoek het Amsterdamse Bos met de Museumtram. De Museumtram rijdt normaal gesproken elke zondag van 5 april t/m oktober vanaf het Haarlemmermeerstation naar het Amsterdamse Bos. Echter wegens wegwerkzaamheden rijdt de Museumtram in 2018 naar verwachting pas weer vanaf zondag 2 september. De trams rijden momenteel ritjes door Amsterdam. Kijk voor recente informatie op www.museumtramlijn.org.

De Museumtram

De Museumtram stopt vlakbij de hoofdingang van het Amsterdamse Bos aan de Koenenkade. Vanaf hier is het enkele minuten lopen naar De Boswinkel. De eerste tram vertrekt om 11.00 uur vanaf het Haarlemmermeerstation en de laatste om 17.00 uur (vertrekt om het half uur). De Museumtram rijdt door tot in Bovenkerk/Amstelveen.

Geschiedenis

De Museumtram heeft een lange geschiedenis. Het is het laatste deel van het eens uitgebreide spoorwegnetwerk in de Haarlemmermeer. Het netwerk verbond vanaf 1912 Amsterdam, Haarlem, Leiden, Alphen aan den Rijn en Nieuwersluis (aan de spoorlijn Amsterdam - Utrecht). Het huidige traject van de Museumtram Amsterdam-Amstelveen-Bovenkerk stamt uit 1915 en werd meteen gebruikt voor de mobilisatie in de eerste wereldoorlog. Het bestaat uit de laatste 7 kilometer van de 100 die het spoorwegnet eens telde.

Het spoorwegnet werd gebruikt om de paardenmarkt en de graanmarkt van Kruisdorp (nu beter bekend als Hoofddorp) te bezoeken en om groente en bloemen uit Aalsmeer te halen en kolen naar de kassen te brengen. Koningin Wilhelmina heeft de spoorlijn in 1938 gebruikt voor haar bezoek aan Amsterdam.

Oorlogsjaren

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het spoor gebruikt door de Duitsers om geschut aan te voeren dat werd uitgeladen bij de Bosbaan. Vanaf de Bosbaan werd het geschut naar het Bos getransporteerd om bombardementen op Schiphol af te slaan.

Na 1945 werd de spoorlijn hersteld. Dat duurde tot 2 september 1950, toen werd het passagiersvervoer definitief stopgezet. Het goederenvervoer ging door tot mei 1972.

Voor meer informatie: www.museumtramlijn.org.