Pad tot huidige pagina

Eikenprocessierups in het Amsterdamse Bos

De eerste nesten van de eikenprocessierups van dit jaar zijn gesignaleerd in het Amsterdamse Bos. Gelukkig zijn de nesten kleiner dan voorgaande jaren. De brandharen van de rupsen kunnen vervelende lichamelijke reacties teweeg brengen bij mens en dier. Gelukkig zijn de nesten kleiner dan voorgaande jaren.

De eikenprocessierups is geen boomziekte maar een plaag. De eik wordt in het voorjaar door deze behaarde rupsen weliswaar kaalgevreten, maar de boom herstelt zich volledig. De rupsen gaan ‘s nachts in groepen - in processie - op zoek naar eten (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups.

Brandharen

De microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van eikenprocessierupsen kunnen jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen en/of luchtwegen en soms een allergische reactie veroorzaken. Ook dieren (met name honden, koeien en paarden) kunnen last hebben van de brandharen.

Gezondheidsklachten

Toch in aanraking gekomen met de brandharen?  Was of spoel de huid en ogen goed met water. Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts.

Bestrijding

Bomen waar de eikenprocessierupsen in waargenomen zijn, krijgen een lintje om de stam. Periodiek wordt er een ronde door het Amsterdamse Bos gedaan om de nesten weg te zuigen.

Wat kunt u zelf doen

Ga niet onder een eikenboom zitten en houd de hond zoveel mogelijk bij u.

Spinselmot of eikenprocessierups?

Ook de rupsen van de spinselmot maken nesten in struiken en bomen. Deze rupsen pakken een struik of boom in met witte draden en eten de blaadjes op. Deze nesten hoeft u niet te melden, want in tegenstelling tot de eikenprocessierups veroorzaakt deze rups geen gezondheidsklachten. En ook de plant herstelt meestal snel nadat de rups is uitgevlogen als vlinder.

Melden van een nest

De bolvormige nesten hangen meestal aan de onderkant of in de 'oksels' van de takken, maar kunnen ook op de stam voorkomen. Zie je (nieuwe) nesten van de eikenprocessierups? Meld dit dan. Je kunt ook bellen naar de boswachterij via 06 2908 1628.

Meld nesten eikenprocessierups

Foto: bjoerns, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons