Verbergen

Coronavirus: het laatste nieuws voor het Amsterdamse Bos vindt u op amsterdamsebos.nl/coronavirus.

Pad tot huidige pagina

Veel gestelde vragen

Voor veel gestelde vragen m.b.t. corona en het Bos zie:

Toiletten gesloten en andere veel gestelde vragen i.v.m. corona en het Bos

Overige veel gestelde vragen

1. Wanneer zijn de kinderbaden open?

De kinderbaden zijn nog even dicht, in afwachting van een besluit van de gemeente Amsterdam over het openstellen.

2. Zijn de openbare toiletvoorzieningen geopend?

De openbare toiletten in het Amsterdamse Bos zijn gesloten in verband met de noodverordening van de Veiligheidsregio van 3 april 2020, waarin staat dat alle wc's in parken gesloten moeten zijn.

3. Mogen honden loslopen?

Honden zijn welkom in het Bos en mogen op veel plekken vrij loslopen. Waar ze aangelijnd moeten worden of verboden zijn, wordt dat met borden aangegeven. De keuze van de aanlijn- en verbodsgebieden is gebaseerd op flora- en faunabescherming en het vermijden van conflicten met overige bezoekers (bekijk het hier op de kaart (PDF, 4,8 MB)).

Waar honden vrij mogen lopen, is het verplicht om je hond onder appèl te houden en niet te laten struinen of jagen door de bospercelen. Uiteraard dient overlast voor andere bezoekers voorkomen te worden. Vooral fietsers, hardlopers en ruiters kunnen last hebben van loslopende honden.

4. Mag ik mountainbiken?

Nee, het fietsen in het Bos is uitsluitend toegestaan op de wegen en paden. Er is geen mountainbikeparcours in het Bos. De reden daartoe is de drukte en de mogelijke conflicten met andere gebruikers. De vele ruiters, fietsers, wandelaars, hondenuitlaters en hardlopers maken het Bos ongeschikt voor mountainbikers.

5. Is de Boswinkel open?

De Boswinkel te bereiken via telefoon (020-545 6100) en mail (deboswinkel@amsterdam.nl) op de gebruikelijke openingstijden (di t/m zo, 10-17u) . Het gebouw is gesloten tot en met 28 april. De geplande activiteiten tot 1 juni zijn geannuleerd.

6. Is het water geschikt om te zwemmen?

De kinderbaden zijn gesloten. Voor het natuurlijk zwemwater gelden de richtlijnen van de Rijksoverheid voor de openbare ruimte: wilt u een frisse neus halen, houd dan altijd 1,5 meter afstand tot elkaar en vermijd groepen.

7. Wanneer kan ik vissen in de Bosbaan?

De richtlijnen van de Rijksoverheid zijn: blijf binnen, ga alleen naar buiten voor een frisse neus of boodschappen of als het voor het werk noodzakelijk is.

8. Mag ik een feest organiseren?

Volgens de aangescherpte richtlijn van Rijksoverheid van 23 maart worden alle bijeenkomsten verboden tot 1 juni, ook met minder dan 100 mensen. Op de Boskalender vindt u een overzicht van de evenementen.

9. Bestaat het babyboompjes Bos nog?

Ja en nee. Ongeveer dertig jaar geleden kon je in het zuidelijk deel van het Amsterdamse Bos een boom adopteren: het zogenaamde baby boompjes bos. Voor 25 gulden werd een boom voorzien van een naamplaatje met de geboortedatum van het kind. De bomen staan er nog. Maar de naamplaatjes zijn in de loop der jaren verdwenen. Helaas kunnen we niet meer traceren welke boom bij welk kind hoort.

10. Varen de pontjes?

Ja, Ome Piet en rederij Oeverloos varen op dezelfde tijden en momenten als altijd.

Op de vertrek- en aankomstpunten van rederij Oeverloos en op het schip hangen posters die passagiers erop wijzen de landelijke richtlijnen van de Rijksoverheid ook op de boot te volgen. Op het schip staat een ton waarin u een vrijwillige bijdrage voor de overtocht kunt doen.

11. Zijn er nog eekhoorns?

Ja, er zijn nog steeds eekhoorns in het Amsterdamse Bos. De afgelopen jaren is de eekhoornstand in Noord-Holland flink teruggelopen, mogelijk het gevolg van (virus-)ziektes. Vijftien jaar geleden liepen deze dieren over de balkons van de huizen rond het Vondelpark, of klommen in het Amsterdamse Bos langs je broekspijpen omhoog.

De laatste jaren zijn er minder eekhoorns in het Amsterdamse Bos te zien. Toch lijkt de geïsoleerde populatie in het Bos weer wat uit het dal te klimmen, het aantal gezonde eekhoorn paartjes neemt toe.

12. Waar staan de picknickbanken in het Amsterdamse Bos?

De picknickbanken staan bij de Nieuwe Meer, Groot Kinderbad, Klein Kinderbad, het Doolhof, het Schinkelbos en het Dagrecreatieterrein.

13. Waarom wordt er bij zware regen niet gemaaid op de vrije sportvelden?

Bij zware regenval lopen de maaimachines vast in de modder waardoor de grasmat erg beschadigd. De Flora en faunawet verbiedt maaien bij zware regen ook omdat er dan veel amfibieën, bijvoorbeeld kikkers en ringslangen, in het natte gras zitten.

14. Is commercieel gebruik van het Bos toegestaan?

Nee, het op een commerciële manier gebruik maken van het Amsterdamse Bos is niet toegestaan, tenzij daarvoor schriftelijk toestemming is verleend door de eigenaar (gemeente Amsterdam, Amsterdamse Bos). Voorbeelden van commercieel gebruik zijn commerciële sportieve activiteiten, hondenuitlaatcentrales, foto- en filmopnames en evenementen.

Voor het organiseren van evenementen en foto- en filmopnames kun je contact opnemen met het Evenementenbureau. Voor overige commerciële activiteiten kun je contact opnemen met de Boswinkel, of vul het in Aanvraagformulier Toestemming. Aan de toestemming kunnen voorwaarden verbonden zitten.

15. Kan ik een plattegrond van het Amsterdamse Bos downloaden?

Op onze digitale plattegrond vind je o.a. de attracties, horecagelegenheden en routes in het Bos. Je kunt ook een PDF van de plattegrond downloaden: Plattegrond Amsterdamse Bos.

16. Waar wordt in het Amsterdamse Bos gestrooid bij gladheid?

Het Amsterdamse Bos sluit zich aan bij het beleid van Amstelveen als het gaat om gladheidbestrijding. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de doorgaande autoroute en de andere wegen, zie: Gladheidbestrijding in het Amsterdamse Bos.

17. Waar staan waterhappers in het Bos?

In het Amsterdamse Bos kun je op verschillende plekken water tappen, bij waterhappers en watertappunten. Bekijk de locaties op deze kaart: Watertappunten Amsterdamse Bos (PDF, 4,4 MB).

18. Waar vind ik een AED in het Bos?

Bij diverse attracties, zoals de Geitenboerderij en de Boswinkel, is een AED aanwezig, zie: AED's in het Amsterdamse Bos.

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.