Verbergen

Coronavirus: het laatste nieuws voor het Amsterdamse Bos vindt u op amsterdamsebos.nl/coronavirus.

Pad tot huidige pagina

Veel gestelde vragen

Voor veel gestelde vragen i.v.m. corona en het Bos zie: Veel gestelde vragen i.v.m. corona en het Bos.

Overige veel gestelde vragen

1. Wanneer zijn de kinderbaden open?

Beide kinderbaden zijn vanaf mei tot en met september van 10:00 tot 19:00 uur gevuld met water bij een buitentemperatuur van boven de 20 graden en bij droog weer. In september is het Groot Kinderbad bij een buitentemperatuur van boven de 20 graden en bij droog weer, alleen in de weekeinden open. Bij grensgevallen wordt per dag overwogen of beide baden (of alleen het Klein Kinderbad) worden gevuld met water. Het water wordt regelmatig ververst en gecontroleerd. Bij twijfel kunt u contact opnemen met De Boswinkel 020 251 7840. Voor kleine kinderen is dit, onder toezicht van begeleiders, een veilige speelmogelijkheid. Ouders en begeleiders let op: houd 1,5 meter afstand tot elkaar.

2. Zijn de openbare toiletvoorzieningen geopend?

De openbare toiletvoorzieningen in het Amsterdamse Bos zijn open van 1 maart tot 1 november: in maart, april, september en oktober alleen in de weekenden; van mei tot en met augustus de hele week. In deze periode worden de toiletten tweemaal per dag schoongemaakt. Bij mooi weer blijven de toiletten ook 's avonds open. Neem zelf uw desinfecteermiddel mee. In de winterperiode zijn de openbare toiletten gesloten voor publiek i.v.m. vorstgevoeligheid. Uiteraard kunt u in de winterperiode wel gebruik maken van de toiletten in De Boswinkel en onze attracties (conform openingstijden). De meeste voorzieningen beschikken over invalidentoiletten.

3. Mogen honden loslopen?

Honden zijn welkom in het Bos en mogen op veel plekken vrij loslopen. Waar ze aangelijnd moeten worden of verboden zijn, wordt dat met borden aangegeven. De keuze van de aanlijn- en verbodsgebieden is gebaseerd op flora- en faunabescherming en het vermijden van conflicten met overige bezoekers (bekijk het hier op de kaart (PDF, 4,8 MB)).

Waar honden vrij mogen lopen, is het verplicht om je hond onder appèl te houden en niet te laten struinen of jagen door de bospercelen. Uiteraard dient overlast voor andere bezoekers voorkomen te worden. Vooral fietsers, hardlopers en ruiters kunnen last hebben van loslopende honden.

4. Mag ik mountainbiken?

Nee, het fietsen in het Bos is uitsluitend toegestaan op de wegen en paden. Er is geen mountainbikeparcours in het Bos. De reden daartoe is de drukte en de mogelijke conflicten met andere gebruikers. De vele ruiters, fietsers, wandelaars, hondenuitlaters en hardlopers maken het Bos ongeschikt voor mountainbikers.

5. Is de Boswinkel open?

Ja, de Boswinkel is open volgens deze aangepaste openingstijden:

  • Maandag en dinsdag: gesloten
  • Woensdag t/m vrijdag: van 12.00 tot 17.00 uur geopend
  • Zaterdag en zondag: van 10.00 tot 17.00 uur geopend

In gebouwen van de gemeente Amsterdam krijgen bezoekers het dringende advies een mondkapje te dragen. Dit geldt ook voor De Boswinkel. Bezoekt u De Boswinkel, draag een mondkapje. Zo beschermen we elkaar. Lees meer over de maatregelen in het liveblog van de gemeente:  https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/coronavirus/

De Boswinkel te bereiken via telefoon (020-251 7840) en mail (deboswinkel@amsterdam.nl) op de gebruikelijke openingstijden (di t/m zo, 10-17u) .

6. Is het water geschikt om te zwemmen?

Voor het natuurlijk zwemwater gelden de richtlijnen van de Rijksoverheid voor de openbare ruimte: wilt u een frisse neus halen, houd dan altijd 1,5 meter afstand tot elkaar en vermijd groepen. Kijk op zwemwater.nl voor de waterkwaliteit van de officiële zwemlocatie in de Grote Vijver.

7. Wanneer kan ik vissen in de Bosbaan?

Volwassenen mogen in de buitenlucht sporten – dus ook vissen, mits zij 1,5 meter afstand van elkaar houden. U kunt op meerdere plekken uw hengel uitgooien in het Bos. U dient wel een visvergunning op zak te hebben en lid te zijn van de Amsterdamse Hengelsportvereniging. Zie ook: Vissen.

8. Mag ik een feest organiseren?

Neem hiervoor contact op met ons Evenementenbureau, door het aanvraagformulier in te vullen. In de Boskalender vindt u een overzicht van de evenementen in het Bos.

9. Mogen we barbecueën in het Bos?

Ja, barbecueën is toegestaan in het Amsterdamse Bos, mits andere bezoekers er geen hinder van ondervinden en er geen schade ontstaat. De barbecue moet 5 meter van de bosrand af staan. Plaats hem minstens 50 centimeter boven de grond, zodat het gras niet verschroeit.

U kunt ook gebruik maken van één van de 6 openbare barbecues. Deze staan op de Kleine en Grote Speelweide en de Dagrecreatie. U hoeft zelf alleen nog een rooster (minimaal 45 x 45 cm, maximaal 50 x 50 cm) en houtskool mee te nemen. Wegwerpbarbecues passen ook in deze vaste barbecues. Het is niet toegestaan hout uit het Bos voor de barbecue te gebruiken. Kampvuren en houtskoolvuurtjes zijn verboden.

10. Bestaat het babyboompjes Bos nog?

Ja en nee. Ongeveer dertig jaar geleden kon je in het zuidelijk deel van het Amsterdamse Bos een boom adopteren: het zogenaamde baby boompjes bos. Voor 25 gulden werd een boom voorzien van een naamplaatje met de geboortedatum van het kind. De bomen staan er nog. Maar de naamplaatjes zijn in de loop der jaren verdwenen. Helaas kunnen we niet meer traceren welke boom bij welk kind hoort.

11. Varen de pontjes?

Ja, Ome Piet en rederij Oeverloos varen op dezelfde tijden en momenten als altijd.

Op de vertrek- en aankomstpunten van rederij Oeverloos en op het schip hangen posters die passagiers erop wijzen de landelijke richtlijnen van de Rijksoverheid ook op de boot te volgen. Op het schip staat een ton waarin u een vrijwillige bijdrage voor de overtocht kunt doen.

12. Zijn er nog eekhoorns?

Ja, er zijn nog steeds eekhoorns in het Amsterdamse Bos. De afgelopen jaren is de eekhoornstand in Noord-Holland flink teruggelopen, mogelijk het gevolg van (virus-)ziektes. Vijftien jaar geleden liepen deze dieren over de balkons van de huizen rond het Vondelpark, of klommen in het Amsterdamse Bos langs je broekspijpen omhoog.

De laatste jaren zijn er minder eekhoorns in het Amsterdamse Bos te zien. Toch lijkt de geïsoleerde populatie in het Bos weer wat uit het dal te klimmen, het aantal gezonde eekhoorn paartjes neemt toe.

13. Waar staan de picknickbanken in het Amsterdamse Bos?

De picknickbanken staan bij de Nieuwe Meer, Groot Kinderbad, Klein Kinderbad, het Doolhof, het Schinkelbos en het Dagrecreatieterrein.

14. Waarom wordt er bij zware regen niet gemaaid op de vrije sportvelden?

Bij zware regenval lopen de maaimachines vast in de modder waardoor de grasmat erg beschadigd. De Flora en faunawet verbiedt maaien bij zware regen ook omdat er dan veel amfibieën, bijvoorbeeld kikkers en ringslangen, in het natte gras zitten.

15. Is commercieel gebruik van het Bos toegestaan?

Nee, het op een commerciële manier gebruik maken van het Amsterdamse Bos is niet toegestaan, tenzij daarvoor schriftelijk toestemming is verleend door de eigenaar (gemeente Amsterdam, Amsterdamse Bos). Voorbeelden van commercieel gebruik zijn commerciële sportieve activiteiten, hondenuitlaatcentrales, foto- en filmopnames en evenementen.

Voor het organiseren van evenementen en foto- en filmopnames kun je contact opnemen met het Evenementenbureau. Voor overige commerciële activiteiten kun je contact opnemen met de Boswinkel, of vul het in Aanvraagformulier Toestemming. Aan de toestemming kunnen voorwaarden verbonden zitten.

16. Kan ik een plattegrond van het Amsterdamse Bos downloaden?

Op onze digitale plattegrond vindt u o.a. de attracties, horecagelegenheden en routes in het Bos. U kunt ook een PDF van de plattegrond downloaden: Plattegrond Amsterdamse Bos.

17. Waar wordt in het Amsterdamse Bos gestrooid bij gladheid?

Het Amsterdamse Bos sluit zich aan bij het beleid van de gemeente Amstelveen als het gaat om gladheidbestrijding. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de doorgaande autoroute en de andere wegen, zie: Gladheidbestrijding in het Amsterdamse Bos.

18. Waar staan waterhappers in het Bos?

In het Amsterdamse Bos kunt u op verschillende plekken water tappen, bij waterhappers en watertappunten. Bekijk de locaties op deze kaart: Watertappunten Amsterdamse Bos (PDF, 4,3 MB).

19. Waar vind ik een AED in het Bos?

Bij diverse attracties, zoals de Geitenboerderij en de Boswinkel, is een AED aanwezig, zie: AED's in het Amsterdamse Bos.

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

20. Mag je Amerikaanse rivierkreeften vangen in het Bos?

In het Amsterdamse Bos komt de Amerikaanse rivierkreeft voor. Deze uitheemse rivierkreeften staan sinds 2016 op de Unielijst van invasieve exoten, omdat ze schade toebrengen aan de biodiversiteit en ecosystemen.

Vissen op de Amerikaanse rivierkreeft met een hengel is toegestaan, mits u in het bezit bent van een visvergunning voor het betreffende viswater en vistuig. Het is toegestaan de dieren mee te nemen, maar dit raden we af om verdere verspreiding te voorkomen. Neemt u ze niet mee, dan moeten ze teruggezet worden in hetzelfde water, het is namelijk niet toegestaan de dieren uit te zetten in andere wateren. Neemt u ze wel mee, dan moet u ten alle tijden aannemelijk kunnen maken dat het transport niet leidt tot verdere verspreiding.

Het Rijk is verantwoordelijk voor de aanpak van uitheemse rivierkreeften. Kijk voor meer informatie op https://www.rijnland.net/over-rijnland/wat-doet-rijnland/schoon-en-gezond-water/rivierkreeften.