Pad tot huidige pagina

Veel gestelde vragen

1. Wanneer zijn de kinderbaden open?

De kinderbaden zijn bij een buitentemperatuur boven de 20 graden en droog weer vanaf mei tot en met september gevuld met water. Bij grensgevallen wordt per dag overwogen of beide baden (of alleen het Klein Kinderbad) worden gevuld met water. Het water wordt regelmatig ververst en gecontroleerd. Bij twijfel kun je contact opnemen met De Boswinkel 020 545 6100 (di t/m zo tussen 10.00 en 17.00 uur). Voor kleine kinderen is dit, onder toezicht van begeleiders, een veilige speelmogelijkheid.

2. Zijn de openbare toiletvoorzieningen geopend?

De openbare toiletvoorzieningen in het Amsterdamse Bos zijn ieder jaar open van 1 april tot 1 november: in april, september en oktober alleen in de weekenden; van mei tot en met augustus de hele week. In deze periode worden de toiletten tweemaal per dag schoongemaakt. Bij mooi weer blijven de toiletten ook 's avonds open.

In de winterperiode zijn de openbare toiletten gesloten voor publiek i.v.m. vorstgevoeligheid. Uiteraard kun je in de winterperiode wel gebruik maken van de toiletten in De Boswinkel, de horecagelegenheden en de Geitenboerderij. De meeste voorzieningen beschikken over invalidentoiletten.

3. Mogen honden loslopen?

Honden zijn welkom in het Bos en mogen op veel plekken vrij loslopen. Waar ze aangelijnd moeten worden of verboden zijn, wordt dat met borden aangegeven. De keuze van de aanlijn- en verbodsgebieden is gebaseerd op flora- en faunabescherming en het vermijden van conflicten met overige bezoekers (bekijk het hier op de kaart (PDF, 5,4 MB)).

Waar honden vrij mogen lopen, is het verplicht om je hond onder appèl te houden en niet te laten struinen of jagen door de bospercelen. Uiteraard dient overlast voor andere bezoekers voorkomen te worden. Vooral fietsers, hardlopers en ruiters kunnen last hebben van loslopende honden.

4. Mag ik mountainbiken?

Nee, het fietsen in het Bos is uitsluitend toegestaan op de wegen en paden. Er is geen mountainbikeparcours in het Bos. De reden daartoe is de drukte en de mogelijke conflicten met andere gebruikers. De vele ruiters, fietsers, wandelaars, hondenuitlaters en hardlopers maken het Bos ongeschikt voor mountainbikers.

5. Mag ik barbecueën?

Ja, je mag barbecueën in het Amsterdamse Bos, mits andere bezoekers er geen hinder van ondervinden en er geen schade ontstaat. De barbecue moet 5 meter van de bosrand af staan. Plaats hem minstens 50 centimeter boven de grond, zodat het gras niet verschroeit.

Je kunt ook gebruik maken van één van de 6 openbare barbecues. Deze staan op de Kleine en Grote Speelweide en de Dagrecreatie. Je hoeft zelf alleen nog een rooster (minimaal 45 x 45 cm, maximaal 50 x 50 cm) en houtskool mee te nemen. Wegwerpbarbecues passen ook in deze vaste barbecues. Het is niet toegestaan hout uit het Bos voor de barbecue te gebruiken. Kampvuren en houtskoolvuurtjes zijn verboden.

6. Is het water geschikt om te zwemmen?

In de Grote Vijver is van 1 mei tot 1 november een apart gedeelte afgezet waar je kunt zwemmen. Er is geen toezicht op deze officiële zwemlocatie. Op de website van de Provincie Noord-Holland vind je meer informatie over het zwemwater in Nederland, zoals de officiële zwemplekken en de kwaliteit van het zwemwater. De rest van het Bos is geen officiële zweminrichting. Dat betekent dat er geen toezicht is.

Ongeorganiseerd zwemmen in de Bosbaan is niet toegestaan. Voor informatie over georganiseerd zwemmen in de Bosbaan kun je contact opnemen met de Amsterdamse Sport Unie '11, via info@amsterdamsesportunie.nl.

7. Wanneer kan ik vissen in de Bosbaan?

Tijdens roei- of kanowedstrijden is de Bosbaan uitsluitend bestemd voor deelnemers en is het vissen langs de roeibaan niet toegestaan. Om de baan voor wedstrijden geschikt te maken voor wedstrijden moet belijning worden aangelegd. Hierdoor zijn de mogelijkheden om te vissen in de periode april tot en met juli beperkter. Elk jaar wordt in een schema aangegeven wanneer je kunt vissen langs de roeibaan.

8. Mag ik een feest organiseren?

Voor grotere groepen (meer dan 30 personen) heb je toestemming van de bosorganisatie nodig. Het is mogelijk om een met onder andere een toiletvoorziening en een elektra-aansluiting af te huren. Voor nadere informatie kun je contact opnemen met het Evenementenbureau.

Voor kleinere groepen (minder dan 30 personen) hoef je geen toestemming te vragen. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden: geen versterkte muziek, geen auto’s op voet- en fietspaden en geen tenten. Wil je bijvoorbeeld toch een tent plaatsen dan kun je contact opnemen met onze organisatie.

9. Bestaat het babyboompjes Bos nog?

Ja en nee. Ongeveer dertig jaar geleden kon je in het zuidelijk deel van het Amsterdamse Bos een boom adopteren: het zogenaamde baby boompjes bos. Voor 25 gulden werd een boom voorzien van een naamplaatje met de geboortedatum van het kind. De bomen staan er nog. Maar de naamplaatjes zijn in de loop der jaren verdwenen. Helaas kunnen we niet meer traceren welke boom bij welk kind hoort.

10. Kan ik kamperen of overnachten?

Nee, kamperen en overnachten is uitsluitend toegestaan op de camping in het Amsterdamse Bos. Je kunt overdag wel je tent opzetten op het dagrecreatieterrein.

11. Zijn er nog eekhoorns?

Ja, er zijn nog steeds eekhoorns in het Amsterdamse Bos. De afgelopen jaren is de eekhoornstand in Noord-Holland flink teruggelopen, mogelijk het gevolg van (virus-)ziektes. Vijftien jaar geleden liepen deze dieren over de balkons van de huizen rond het Vondelpark, of klommen in het Amsterdamse Bos langs je broekspijpen omhoog.

De laatste jaren zijn er minder eekhoorns in het Amsterdamse Bos te zien. Toch lijkt de geïsoleerde populatie in het Bos weer wat uit het dal te klimmen, het aantal gezonde eekhoorn paartjes neemt toe.

12. Waar staan de picknickbanken in het Amsterdamse Bos?

De picknickbanken staan bij de Nieuwe Meer, Groot Kinderbad, Klein Kinderbad, het Doolhof, het Schinkelbos en het Dagrecreatieterrein.

13. Waarom wordt er bij zware regen niet gemaaid op de vrije sportvelden?

Bij zware regenval lopen de maaimachines vast in de modder waardoor de grasmat erg beschadigd. De Flora en faunawet verbiedt maaien bij zware regen ook omdat er dan veel amfibieën, bijvoorbeeld kikkers en ringslangen, in het natte gras zitten.

14. Is commercieel gebruik van het Bos toegestaan?

Nee, het op een commerciële manier gebruik maken van het Amsterdamse Bos is niet toegestaan, tenzij daarvoor schriftelijk toestemming is verleend door de eigenaar (gemeente Amsterdam, Amsterdamse Bos). Voorbeelden van commercieel gebruik zijn commerciële sportieve activiteiten, hondenuitlaatcentrales, foto- en filmopnames en evenementen.

Voor het organiseren van evenementen en foto- en filmopnames kun je contact opnemen met het Evenementenbureau. Voor overige commerciële activiteiten kun je contact opnemen met de Boswinkel, of vul het in Aanvraagformulier Toestemming. Aan de toestemming kunnen voorwaarden verbonden zitten.

15. Kan ik een plattegrond van het Amsterdamse Bos downloaden?

Op onze digitale plattegrond vind je o.a. de attracties, horecagelegenheden en routes in het Bos. Je kunt ook een PDF van de plattegrond downloaden: Plattegrond Amsterdamse Bos.

16. Waar wordt in het Amsterdamse Bos gestrooid bij gladheid?

Het Amsterdamse Bos sluit zich aan bij het beleid van Amstelveen als het gaat om gladheidbestrijding. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de doorgaande autoroute en de andere wegen, zie: Gladheidbestrijding in het Amsterdamse Bos.

17. Waar staan waterhappers in het Bos?

In het Amsterdamse Bos kun je op verschillende plekken water tappen, bij waterhappers en watertappunten. Bekijk de locaties op deze kaart: Watertappunten Amsterdamse Bos (PDF, 4,4 MB).