Verbergen

Coronavirus: het laatste nieuws voor het Amsterdamse Bos vindt u op amsterdamsebos.nl/coronavirus.

Pad tot huidige pagina
Kunstwerk 'Scheibe' van kunstenaar Ulrich Rückriem

Kunstwerken in het Amsterdamse Bos

Verspreid over het Amsterdamse Bos staan diverse kunstwerken van verschillende kunstenaars, op speciale locaties.

Tom Claassen

De Nederlandse beeldhouwer Tom Claassen is internationaal bekend om zijn kunstwerken in de openbare ruimte, zoals de Olifanten langs de A6 bij Almere en de Konijnen voor de Kunsthal in Rotterdam. Voor het Amsterdamse Bos heeft hij een groot abstract kunstwerk ontworpen van materiaal uit het Bos:

ZT.AmstBs 2018

Het kunstwerk ZT.AmstBs 2018 is speciaal voor deze plek (https://goo.gl/maps/cW5MgGAgx6ht9suj9) ontworpen en gemaakt met het hout van de ca. 50 populieren die hier vroeger stonden. Claassen heeft zich laten inspireren door de plattegrond van startbanen (zoals op het vlakbij gelegen vliegveld Schiphol) en ook door zogeheten ‘knuppelpaden’ die in sommige groengebieden in Nederland voorkomen.

Patronen
Wie op een van de delen van het kunstwerk gaat staan ziet het lijnenspel van de zorgvuldig neergelegde stammen gemakkelijker. Elke stam is op een andere manier in de lengte doorgezaagd. Zo ontstaat steeds een uniek paartje van halve boomstammen, met een bolle en een holle helft. Net als op afbeeldingen van DNA en genen staan haaks op iedere helft volstrekt identieke en unieke lijnenpatronen.

Galjoenen
Maar “je kunt er eigenlijk van alles in zien”, aldus de kunstenaar. Het kunstwerk zou ook een oude verspoelde begraafplaats, een scheepskerkhof of opgraving van middeleeuwse galjoenen kunnen zijn. Of een rij golfbrekers op het strand. Het hout is niet behandeld zodat het in de loop van de tijd zal verdwijnen. U kunt erop gaan zitten en er overheen lopen op eigen risico.

Het kunstwerk ZT.AmstBs 2018 van de Nederlandse kunstenaar Tom Claassen, populierenhout.

Serge Verheugen

Van kunstenaar Serge Verheugen staan meerdere kunstwerken in het Amsterdamse Bos. Deze zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd hout uit het Amsterdamse Bos: eik, red Cedar, beuk, linde, populier, grenen. De twee hoofdpersonen in de beelden zijn Andy Moral & Rex Tough. Het zijn figuren opgebouwd uit blokken. Een man en een hond. De ratio en het instinct. Het denken en het doen. Ze verbeelden, net als veel ander werk van Verheugen, verhalen met een moraal. Over schoonheid, vriendschap, keuzes, vergankelijkheid en liefde.

Birth of Change

Naast De Boswinkel staat het beeld, Andy en Rex, Birth of Change, opgebouwd met hulp van bezoekers van het Bos, medewerkers van de organisatie en anderen (foto hieronder).

Kunstenaar Serge Verheugen heeft in maart 2020 (coronacrisis) in een spontane actie zijn beeld beschilderd met woorden. Hij zegt hierover: ‘In deze bizarre tijden hoop ik dat mensen de kans grijpen om de dingen anders te gaan doen. Luisteren naar en leven met de natuur zouden daar een schitterende leidraad kunnen zijn.’

Verheugen ziet de teksten op het beeld als een aanwijzing voor de mens:

  • Gebruik je zintuigen ( SEE, HEAR, SMELL)
  • Neem je wereld waar ( EARTH, TREE, SKY)
  • Doe iets ( TOUCH, FEEL, PUSH)
  • En oogst geluk ( STAND, JUMP, FLY)

Kunstwerk 'Birth of Change' van kunstenaar Serge Verheugen.

The Butterfly Release Project

In 2016 liet de kunstenaar kinderen en bezoekers zijn kunstwerk 'Birth of Change' versieren met zelf beschilderde en beschreven vlinders. Hierop stond de naam van een geliefde, een held, ouders of favoriet huisdier.

Family Ties

De meest recente aanwinst van kunstenaar Serge Verheugen in het Bos is de beeldengroep 'Family Ties'. In open workshops met bezoekers van het Bos heeft de kunstenaar verschillende houten beelden gemaakt, die samen de beeldengroep 'Family Ties' vormen. Hiervoor is gebruik gemaakt van hout uit het Amsterdamse Bos.

Beeldengroep Family Ties

Ambitie

Dit kunstwerk van de hand van kunstenaar Serge Verheugen is momenteel te vinden naast Fietsverhuur Amsterdamse Bos. Het verbeeldt dat je jezelf grote ambities moet stellen. Pak net zoals Rex een grote tak, die misschien veel te groot lijkt.

Dit beeld was ook een onderdeel van een sociaal project: kinderen konden een eigen zijtak toevoegen waarop ze hun ambitie hadden opgeschreven.

Het kunstwerk 'Ambitie' van Serge Verheugen.

Ulrich Rückriem

In 1996 zijn twee kunstwerken van de Duitse kunstenaar Ulrich Rückriem in het Bos geplaatst, in opdracht van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Het zijn granieten beeldhouwwerken. Ze zijn met uiterste precisie volgens wiskundige principes gemaakt. 'Scheibe' (foto hieronder) staat op een uitloper van de Heuvel, 'Stèle' (foto onder foto 'Scheibe') staat op de Grote Speelweide.

Scheibe

Kunstwerk Scheibe, 1996, graniet, van kunstenaar Ulrich Rückriem, foto Jeroen Hogenboom

Stèle

Kunstwerk Stèle, 1996, graniet, van kunstenaar Ulrich Rückriem, foto Jeroen Hogenboom

Blauwe Zee

Aan de voet van de heuvel, vlakbij het water, is het beeld Blauwe Zee (foto hieronder) te bewonderen. Het beeld is gemaakt door Elsbeth Pluimers, beeldhouwer en keramist uit Amsterdam. Zij is opgeleid aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam en aan de Hochschule der Kunste in Berlijn. Haar atelier ligt aan de Nieuwe Meer, vlakbij het Bos.

Zij is geboeid door de natuur en met name door fysisch geografische processen. Door erosie en de werking van de zee ontstaan nieuwe vormen. Water, zee en oceanen spelen een belangrijke rol in haar werk. Blauwe Zee geeft een beeld hoe Pluimers energie, kleur en materie ziet, alles geconcentreerd in een golvende beweging. Het beeld is geplaatst aan het water en steekt af tegen de (soms blauwe) lucht en de begroeiing van het Bos.

Kunstwerk Blauwe Zee, 2012, PVC schuim, metaalgaas en gekleurd cement, van kunstenares Elsbeth Pluimers, foto Jeroen Hogenboom

Het werk is voorjaar 2012 voor een beperkte periode geplaatst ter gelegenheid van de opening van het buitenseizoen in het Amsterdamse Bos. Het beeld is al eerder te zien geweest in Loosdrecht en op de binnenplaats van het Sanquin laboratorium in Amsterdam.

IJzeren stronken

Langs het pad naar het Bostheater ligt een aantal opvallende metalen voorwerpen. Als je beter kijkt zie je dat het holle ijzeren afgietsels zijn van boomstronken (foto hieronder). Het zijn er veertig in twee verschillende modellen. Deze kunstwerken zijn in opdracht van de Gemeente Amsterdam in 2004 gemaakt door landschapsbureau West8 uit Rotterdam.

Eens was het een onderdeel van de inrichting van het Carascoplein. Dat is een soort restgebied onder de viaducten van de sporen bij het NS Station Sloterdijk. West8 maakte er een kunstmatig landschap van omdat de locatie te schaduwrijk was. De zware pijlers van de spoorbaan werden als bomen gezien. Zwarte stroken asfalt liepen door het gras, en daar waar het asfalt een grasgebiedje doorkruist, is het bewerkt met een rasterachtig patroon van witte noppen. Oorspronkelijk waren de boomstronken lichtsculpturen; 's avonds werd het effect van jaarringen geprojecteerd tegen de onderkant van de pilaren van de treinviaducten.

In 2006 werd het gebied van het Carascoplein opnieuw ingericht, nu als bus en tramstation. De metalen boomstronken werden toen in het Amsterdamse Bos geplaatst.

Kunstwerk IJzeren stronken, 2004, holle ijzeren afgietsels gemaakt door landschapsbureau West8, foto Jeroen Hogenboom

Locaties