Pad tot huidige pagina

Roeien in het Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos is (inter-)nationaal bekend om de roeiwedstrijden die worden gehouden op de Bosbaan. Kijk in de Bosbaankalender voor evenementen die er dit jaar plaatsvinden.

Foto Bosbaan

Geschiedenis Bosbaan

In 1934 werd begonnen met het graven van deze roeibaan in het kader van de Werkverschaffing. Op 6 mei 1937 werd de eerste roeiwedstrijd gehouden op de toen 2200 meter lange en 72 meter brede baan. De Bosbaan vormde hiermee een alternatief voor de rivier de Amstel, waar tot dan toe roeiwedstrijden werden gehouden. In 1963 werd de baan verbreed tot 92 meter. In 1977 vonden hier de Wereldkampioenschappen roeien plaats. Nieuwe eisen voor een internationale wedstrijdbaan maakte in 2001 een verdere verbreding tot 118 meter noodzakelijk. In 2014 werden de Wereldkampioenschappen roeien wederom op de Bosbaan georganiseerd.

Foto van roeiers op de Bosbaan

Wedstrijden en trainingen

Regelmatig vinden er (inter)nationale roeiwedstrijden plaats op de Bosbaan. Kijk in de Bosbaankalender voor het jaaroverzicht van de wedstrijden op de Bosbaan en in onze Boskalender voor alle evenementen in het Amsterdamse Bos. Bij een deel van de wedstrijden is de Bosbaanweg afgesloten voor verkeer, dit staat eveneens in de Bosbaankalender.

Vlakbij de Bosbaan is het Olympisch Trainingscentrum van de KNRB gevestigd. De roeivereniging Okeanos heeft de Bosbaan als thuishaven.

Foto van toeschouwers roeiwedstrijd