Pad tot huidige pagina

Flora en fauna in het Amsterdamse Bos

Afbeelding

balk wit

Bomen

Foto van bomen

Door de goed doordachte aanleg van het Bos is er een grote diversiteit aan bomen. Zo staan er moseiken en krentenboompjes. En natuurlijk de bijzondere tulpenboom gepland ter ere van Jacoba Mulder, één van de architecten van het bos.

Bloemen en planten

Foto van moeraswespenorchis

In het Bos komen veel bijzondere en soms specifieke bloemen en planten voor. Van het algemene speenkruid tot de zeldzame zonnedauw. Veenpluis vind je in de oeverlanden en je ziet soms ook prachtig gekleurde orchideeën.

Paddenstoelen

Foto van paddestoelen

De bijzondere grondeigenschappen in het Bos zorgen voor een grote diversiteit aan paddenstoelen. Zo zijn er op een klein stukje al tientallen soorten te ontdekken. Vaak zie je ze in de herfst, maar ook tijdens de vorst, zoals het fluweelpootje.

Zoogdieren

Foto van Schotse Hooglanders

Het Bos kent vele zoogdieren. Marterachtigen, zoals bunzingen, wezels en hermelijnen, doen het goed door het vele dode hout. Eekhoorns spelen in de hoge boomkruinen. En natuurlijk de woest uitziende Schotse Hooglander.

Vogels

Foto van IJsvogel

De vele typen landschappen zorgen voor verschillende soorten vogels. Van zangvogels tot de de groene specht. Maar ook gorzen, karekieten, bosuilen en soms zelfs de snor. Buizerds, haviken en sperwers zorgen voor het natuurlijk evenwicht.

Vissen

Foto van vissend jongetje in het Amsterdamse Bos

Het bos is zeer geliefd bij vissers door de grote karperstand, hoewel een strenge winter wel reducerend werken kan. Ook snoeken, snoekbaars en stekelbaarsen houden zich goed. Zelfs de Amerikaanse rivierkreeft vertoeft graag in het water van het Bos.

Insecten

Foto van Libelle

De vele bloemen en struiken hebben aantrekkingskracht op allerlei vlinders. Het dode hout is een goede schuil voor kevers. Bij de waterpartijen kun je veel verschillende libellen vinden. En onder water kun je de geelgerande watertor tegenkomen.

Reptielen

Foto van een pad

Reptielen en amfibiën voelen zich goed in de vele sloten met geleidelijke oevers. Talloze padden, kikkers en salamanders getuigen hiervan. Ringslangen maken dankbaar gebruik van de aangelegde broeihopen, waar zij ieder jaar hun eieren leggen.

Evenementen

Frame