Pad tot huidige pagina

Reptielen in het Amsterdamse Bos

De grote hoeveelheid sloten met geleidelijke oevers zorgen ervoor dat reptielen en amfibieën zich goed voelen in het bos. De vele padden, kikkers en salamanders getuigen hiervan.

Heksensnot

In het Schinkelbos is het soms een kakofonie van kikkers en padden die om het hardst kwaken en brullen om de aandacht te trekken. Soms wordt er door bezoekers of door de boswachters heksensnot aangetroffen; het dril wat kikkers en padden bij zich dragen, maar uitgebraakt wordt door de reigers die dat dril niet verdragen kunnen.

Foto van een reiger in het Amsterdamse Bos

Ringslangen

Op rustige momenten, tijdens een ochtendwandeling bijvoorbeeld, zou je eens heel voorzichtig langs de slootkant moeten lopen. Grote kans dat bij mooi weer de ringslang gespot wordt. Dit koudbloedige reptiel ligt zich dan in de ochtendzon op te warmen. Ringslangen vestigen zich hier al jaren en maken dankbaar gebruik van de door de bosorganisatie aangelegde broeihopen. Ieder jaar worden deze hopen weer opengemaakt om te kijken hoeveel eieren zijn uitgekomen en zo is bekend dat de stand aardig stabiel blijft.

Lees hier meer over de ringslang in het Amsterdamse Bos.