Pad tot huidige pagina

Insecten in het Amsterdamse Bos

De vele bloeiende bloemen en struiken zorgen in het voorjaar en zomer voor een grote aantrekkingskracht op allerlei vlinders. Het dode hout zorgt vervolgens weer voor vele schuil- en overwinteringsmogelijkheden voor kevers.

De waterpartijen zijn uitstekende plekken om de grote diversiteit libellen goed te kunnen bekijken. Ook onder water is er van alles te zien. De geelgerande watertor wordt tijdens de excursies vaak in het schepnet aangetroffen.

Foto van parende libelles

Excursies

Veel mensen hebben er niet veel mee, maar er kan een wereld voor je open gaan. Tijdens een excursie pakte een deelnemer een oude tak op. Aan de onderzijde was een holletje gemaakt met daarin een hoornaar die de winter probeerde door te komen.

Blijf eens een momentje stilstaan bij een strook bloemen langs de berm van een wandelpad. Je zult versteld staan van de verscheidenheid van insecten. Molshopen die toch achteraf forten van mieren blijken te zijn.

Foto van een vlinder in het Amsterdamse Bos

Boswinkel

De Boswinkel organiseert samen met de Boswachterij regelmatig excursies voor kinderen die onder begeleiding insecten gaan onderzoeken met vergrootglazen en loeppotjes.

Eikenprocessierups

Ook in het Amsterdamse Bos komt de eikenprocessierups voor. De brandharen van de rups kunnen vervelende reacties bij mens en dier veroorzaken. De bestrijding van de rups pakken we gemeentebreed aan. Lees hier verder: Eikenprocessierups.